| 15 вересня 2013
 В Умані фахівців санепідемслужби шокували результати моніторингу

За результатами моніторингу, який провели в уманській дрібно-роздрібній мережі фахівці управління санепідемслужби та лабцентру протягом липня-серпня, кожна четверта відібрана проба морозива, що продається в Умані з вуличного лотка, не відповідає мікробіологічним показникам. Не відповідають вимогам і 3% квасу, який продають торговці на вулицях нашого міста. У 5 % проб по бахчевим – перевищення вмісту нітратів.

Про це повідомила Лариса Качанова, головний санітарний лікар Умані та району.

- Тобто це та продукція, яка реалізовується по місту, - уточнила фахівець. -  Ми були шоковані такими результатами. Проте проводити такий контроль, як це було раніше, ми не можемо. Це пов’язано з новим законодавством. В першу чергу стосується мораторію на здійснення перевірок підприємців, які застосовують спрощену систему оподатковування. За новим законодавством  нині ті, хто виробляють, переробляють, транспортують продукцію самостійно несуть відповідальність за  її якість. Проте, як показують результати нашого моніторингу, не всі підприємці слідкують за якістю продукції та за сумлінним виконанням вимог.

Додає:

- А зменшення контролю, як видно вже з останніх даних, отриманих нашими фахівцями, загрожує нам та нашим дітям спалахами інфекційних захворювань, зниженням рівня якості харчових та промислових товарів, погіршенням здоров’я серед населення та ін. Так, за 8 місяців поточного року ми маємо відхилення по мікробіологічних показниках на 7-8%, коли раніше ці цифри сягали максимум 3%. І це при тому, що ми сьогодні рідко перевіряємо об’єкти торгівля та харчування.

Нагадаємо, що минулого року своїм рішенням Кабмін змінив періодичність перевірок.  Суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику перевірятимуть раз на рік (раніше щоквартально), із середнім – раз на три роки (раніше – раз на півроку), з низьким – раз на п’ять років (раніше – раз на рік), - підкреслила головний санітарний лікар. –До низького ризику відносяться всі заклади торгівлі та харчування: ресторани, кафе, магазини тощо.  А в перелік об’єктів з високим ризиком відносяться навчально-виховні дошкільні заклади, школи, деякі медичні заклади тощо. А  це значить, що зменшення контролю загрожує нам та нашим дітям спалахами інфекційних захворювань, зниженням рівня якості харчових та промислових товарів, погіршенням здоров’я серед населення та ін

 

1330

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз