10:25:46 | 11 квітня 2024
 «Зустріли» окупантів у Херсоні: історія артистів цирку «Вогник», які виступлять в Умані

Повномасштабне вторгнення застало цирковий колектив у розпал гастролів у Херсоні. 9
місяців окупації, облаштування блок-постів, спільна робота з теробороною, поранення та навіть втрата колег.

Нашим журналістам вдалося поспілкуватися з головним адміністратором колективу Владиславом Голубом. Він віддав цирку половину свідомого життя. Згадує мирні часи, коли гастролювали з колективом в українському Криму. А після початку російсько-української війни з 2015 року об’їздили з виставами Донецьку та Луганську область.photo_2024-04-11_10-29-36

«З травня 2015 року до початку повномасштабного вторгнення колектив «Вогник» працював на східній частині Україні: від Мілового до Маріуполя. У 2022 році ми провели новорічну ялинку в Маріуполі, далі був Бердянськ, Мелітополь, Нова Каховка. А вже у Херсоні ми «зустріли» кацапів. Там, де ми жили, дислокувалась ТрО. Силами нашого колективу будувалися блок-пости, це допомогло нам на декілька годин стримати сили окупантів і не дати їм зайти у місто. Згодом ми потрапили під обстріл, я отримав поранення у ногу».photo_2024-04-11_10-29-41Розповідає, цирк переживає кадровий голод, молодих хлопців майже не лишилося. Значна частина колективу воює, інша — виступає на деокупованих територіях, у госпіталях, в укриттях та непристосованих приміщеннях. Один із співробітників колективу досі вважається зниклим безвісти, а один із колишніх — загинув на Бахмутському напрямку.
photo_2024-04-11_10-29-36 (2)

«Наші хлопці теж воюють та гинуть. Зі всієї дирекції заброньовано лише 10%. Якщо ми втратимо те, що в нас є, ми втратимо частину культури й частину себе».

Колектив проводить вистави для жителів по всій Україні, де відсутні стаціонарні цирки. Для дітей-інвалідів, сиріт та інших матеріально-незахищених дітей вистави безкоштовні.

Довідково: В Україні функціонують лише 7 стаціонарних цирків. У 2023 році «Дирекція пересувних циркових колективів України» провела 1510 вистав, які відвідали майже 145 тис. людей в 17 областях. За два місяці 2024 року вже проведено 182 вистави в 14 областях. У наступному році Дирекції виповнюється 75 років.

Вже цієї пʼятниці уманчани зможуть познайомитися з легендарним колективом «Вогник». Програма розрахована з 12 по 21 квітня.

Так, український цирк має багаторічну історію. Його збереження, як, власне, і збереження усієї української культури - це пріоритет. Сьогодні у соцмережах активно обговорюють рішення щодо броні співробітників державних цирків України та Дирекції пересувних цирків. Чому бронювання інших культурних осередків не викликало бурю хейту — доводиться лише здогадуватись. Ймовірно, через можливість зачепитися за саме слово «цирк», стереотипізоване та навіть політизоване на виборах 2019 року.

358

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз