| 13 квітня 2013
 Уманська майстриня Наталія Мамчур створить вишивку на 26 метровому рушнику

26—метровий рушник з домотканого полотна, що нині мандрує Черкащиною, на початку червня приїде в Умань.  На ньому уманська майстриня Наталія Мамчур, викладач кафедри української літератури та українознавства УДПУ, вишиватиме ділянку розміром 80х40 см традиційними орнаментами нашого краю.
- Це немалий відрізок роботи. І вишити доведеться його всього за 9 днів. Тому я вже зараз обдумую концепцію та сюжет, адже відобразити на полотні потрібно характерну для нашого міста техніку та зміст. Кольори притаманні для вишивки нашого краю – це червоний та чорний, а також вкраплення жовтого, зеленого та синього кольорів. Адже наша місцевість дуже яскрава та колоритна, - підкреслила майстриня.
Нагадаємо, що з нагоди святкування 60-тої річниці із дня заснування Черкаської області  26-метровий рушник мандрує усією Черкащиною і майстрині з усіх районів краю вишивають на ньому автентичні техніки, притаманні для кожного регіону області. Таким чином, за рік на 26-ти метрах домотканого полотна вишиють 32 рушники. Так один спільний рушник об’єднає творчий доробок кожного з районів краю.
Ідея такого проекту належить голові Черкаського осередку національної Спілки майстрів народного мистецтва України Ользі Мартиновій. Роботу над рушником завершать у грудні 2013 року. А вже на початку наступного року, під час святкування 60-річного ювілею нашого краю, це полотно експонуватимуть на виставці в обласному краєзнавчому музеї, де і зберігатиметься рушник єдності.
До речі: Також  з нагоди створення краю створять і альбом "Черкащина.
Віхи шістдесятирічної історії", у якому кожен регіон У альбомі кожен район розповість про свою історію, видатних постатей та досягнення. За матеріалами альбому згодом видадуть буклет.

Довідка:
Область утворили 7 січня 1954 року. До її складу увійшли міста Умань, Сміла, Черкаси і 30 територій з Полтавської, Кіровоградської та Вінницької областей.

 

1944

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз