| 09 серпня 2013
 Школярі зайнялися клонуванням в уманській "Софіївці"

У дендрологічному парку «Софіївка» в Умані обдаровані діти з усіх регіонів країни займаються серйозними науковими дослідженнями: клонуванням рослин.

Тут вони проходять навчання у літній школі, в рамках всеукраїнського наукового марафону «Літо інтелекту-2013».

«Це абсолютно безкоштовно, проходить третій рік під егідою Малої академії наук України, - розповів директор МАН Оксен Лісовий. - На навчання відбираємо кращих: переможців олімпіад та авторів кращих наукових робіт, які школярі подають у МАН ».

Зараз при літній школі «природозбереження та біотехнологій рослин» закінчують навчання 27 дітей 9-10 класів

«Тиждень школярі не тільки вчилися, слухали лекції, а й застосовували знання на практиці: клонували рослини», - розповів директор парку «Софіївка» Іван Косенко.

Клонували діти рідкісні види.

«Це дуже важливо з наукової і з практичної точки зору, - розповідає завлабораторією Михайло Небиков. - Купувати їх дуже дорого. Простіше клонувати й виростити самостійно ».

«Це дуже цікаво і весело. Тепер хочу пов'язати своє майбутнє з клонуванням рослин - хочу стати вченим », - поділився враженнями учень Влад Купріяк.

Хлопцям та дівчатам підбирали рослини, які не розмножуються звичайним способом (відростками або цибулиною). Процедура складна: треба відібрати у зрілого рослини листи з так званим «мозолем» (скупченням великої кількості неспеціалізованих клітин). Ці листи поміщають в живильний розчин і виставляють правильне освітлення. Якщо всі умови дотримані, у клона починають формуватися коріння, стебло і листочки, за якими теж потрібен ретельний догляд.

1498

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз