07 09:00:55 вересня 2021
Буки – на туристичній мапі «місць сили» Черкащини

З перших місяців створення Буцької громади місцева влада завзято взялася втілювати ідеї та співпрацювати з підприємцями, маючи на меті залучити інвесторів для реалізації низки проєктів.

«Українська Швейцарія», розташована на скелястих мальовничих берегах річки Гірський Тікич, має неймовірні природні та людські ресурси для розвитку туристичного бізнесу, адже не всі туристичні регіони України можуть похвалитися такою кількістю туристів, як звичайне селище Буки, що на Черкащині.

Сьогодні у Буцькому каньйоні є туристична схема, на яку нанесені туристичні принади та важливі локації, збільшилася кількість вказівників. Усі охочі можуть здійснити прогулянку каньйоном по воді на гумових човнах, або суходолом на велосипеді – про це попіклувалися місцеві підприємці. Є й розваги для екстремалів. Нарешті, в Буках облаштували кемпінг і сюди почали приїздити групи скелелазів із різних куточків України, аби віддатися своєму внутрішньому покликанню, підкорюючи величні скелі Буцького каньйону. Певним визнанням є внесення Буків Федерацією альпінізму і скелелазіння України на мапу Скелелазних районів України.

– Наша громада спільно із підприємцями продовжує розвивати місцевий туризм: ми вже маємо човни, велосипеди, місця для кемпінгу, торгівельні точки, зелені садиби. Зелені садиби в Буках користуються неабияким попитом. Попри порівняно немалу вартість за добу, більшість місць у зелених садибах зарезервовані до нового року. Спочатку ми вчили підприємців, як заробляти гроші, тепер ми маємо перевести підприємницьку діяльність у правову площину, – зазначає голова Буцької громади Сергій Залізняк, наголошуючи, що влада проводить інформаційну роботу щодо відповідності підприємницької діяльності чинному законодавству.

Окрім втіхи за розвиток підприємництва та збільшення кількості туристів, Сергій Залізняк висловлює прикрість, що від держави громада не отримує обіцяної підтримки ні на розвиток інфраструктури, ні на асфальтування дороги від Жашкова до Буків. Абсолютно всі гості, захоплюючись неймовірною красою Буцького каньйону, нарікають на практичну відсутність шляху до мальовничої перлини Черкащини.

Вперше цього літа до 30-ої річниці Незалежності України на туристичній локації BUKVAR задля втілення кількаденного проєкту «Закам‘яніла Мить» згуртувалися митці сусідньої Іваньківської територіальної громади: Олександр Бартосік, Анна Бартосік та Ірина Остроушко. Упродовж кількох днів скульптори працювали над створенням оригінальних композицій з погодостійкого матеріалу (пластик та цементний розчин), які стали початком Мистецької алеї у Буках.

– Є велике бажання розвивати свою рідну місцину культурними подіями, збирати людей, які були б спільні у створенні чогось цікавого. Цьогоріч ми провели, можна сказати, репетицію, заклали фундамент мистецького пленеру, який плануємо влаштовувати щороку і долучати до події скульпторів з усієї України. Ми хочемо прикрасити скульптурами узбіччя, заквітчати територію, створити унікальне місце для світлин і фотосесій, – ділиться ідеями член правління ГО Туристичний кластер «Західна Черкащина» Олексій Маслюк.

Відтак, попри бездоріжжя, проблеми з інфраструктурою та з вивозом сміття, Буцька громада спільно з місцевими підприємцями та активістами має амбітні плани, аби вже найближчим часом розголос про Буки туристичні рознісся не лише Україною, а й далеко за її межами.

Джерело: Ольга Квятковська, Прочерк.

Фото з фейсбуку.

11666

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз