28 00:00:00 вересня 2013
ВІДЕО Під Уманню розкопали найдавніші в Європі гончарні печі

Унікальна знахідка на Тальнівщині. Археологи розкопали найстаріші на території України гончарні печі. В яких трипільці випалювали глиняні глечики шість тисяч років тому.

Три печі були знайдені неподалік від села Тальянки. Це були перші печі, які використовувались на нашій території, вони мали складну будову та були дуже жаростійкі. Трипільці цього досягнули за допомоги створення “композитного матеріалу” - у глині були уламки кераміки.
Володимир Крутц, старший - науковий співробітник інституту археології національної академії наук.

- В цих печах випалювався саме отакий посуд, який нині зберігається у музеї Трипілля. Ці печі були дуже складної конструкції, трьохканальні, з продухами, жаропродухами і куперною поверхнею, складені були з глини змішаної з битою керамікою, яка давала жаростійкість цій споруді.
Ці печі нам вдалося виявити завдяки тому що з’явилися більш продуктивні магнітометри які виявили ці аномалії на поселеннях, і тільки завдяки цьому ми знайшли їх і розкопали. Наразі основною задачею працівників музею є збереження знахідки для подальших досліджень. А сам процес перевезення є дуже складний, так як розміри печі складають близько 2-х кубічних метрів.
Владислав Чабанюк директор музею «Трипільська культура»

- Зараз цю піч вже зафіксували, заміряли, сфотографували, щоб зрозуміти що таке це мало би бути. Подальша доля - ми повинні її музеїфікувати, максимально зберегти для того, щоб вона не руйнувалась. І інші дослідники могли б бачити та далі досліджувати.

Після перевезення ці печі можна буде побачити в музеї “Трипільська культура” який знаходиться в селі Легедзено.

 

 

Зараз археологи надалі досліджують дані геомагнітної зйомки і мають надію знайти металургійні печі. В яких наші предки виплавляли мідь

4390

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз