14:07:19 | 03 серпня 2021
 Завдяки фахівцям з трансплантації та добрій волі родичів загиблого шанс вижити з’явився у чотирьох пацієнтів

Уперше посмертну трансплантацію провели в Черкасах 29 липня. Четверо людей отримали шанс на нове життя. Двоє черкащан отримали нирки та один – серце. А спеціалісти Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова від цього ж донора трансплантували своєму пацієнту печінку.
Про це інформують у Черкаському обласному онкодиспансері.
Нагадаємо, перший етап – забір серця, нирок і печінки – здійснили в Третій міській лікарні. Пацієнт, який став донором цих органів, переніс важку черепно-мозкову травму. Вона призвела до смерті головного мозку. Разом із тим, його внутрішні органи залишаються цілими. Це дало можливість використати донорські органи та врятувати життя людей, які цього потребують. Родичі надали дозвіл на трансплантацію. Життєдіяльність органів лікарі підтримували за рахунок холодової ішемії.
Як повідомлялося, першу в Черкасах пересадку серця було здійснено в Черкаському обласному кардіоцентрі. Серце загиблого було пересаджено 59-річному черкащанину.
Крім того, в Черкаському обласному онкологічному диспансері пацієнтам одночасно трансплантували нирки, в одній операційній залі працювали дві бригади. Трансплантацію проводили черкаські та київські лікарі. Операція пройшла успішно, але, за словами фахівців, перші три місяці — найважчі. Зараз триватиме курс лікування препаратами, адже важливо, аби організм пацієнта не сприйняв орган як чужий.
Пересаджувати органи в Черкасах розпочали в листопаді 2020 року. Такі операції в Україні стали можливими завдяки змінам у законодавстві. Трансплантації в межах пілотного проєкту МОЗ є безкоштовними. На сьогодні в Черкаському онкодиспансері провели 9 трансплантацій нирок, із них – 7 родинних та 2 посмертні.
До переліку лікувальних закладів, які можуть здійснювати трансплантацію, внесені Черкаський онкологічний диспансер, кардіологічний центр та обласна лікарня.
Джерело: Прочерк.

474

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз