16:15:48 | 24 жовтня 2016
 Власна справа: як маючи п’ятьох дітей зробити «смачну» кар’єру

Кафе-кондитерська «АnMary»: Історія уманчанки, яку на шлях до мрії підштовхнули…  діти.

«АnMary» - це невеличке уманське кафе-кондитерська. Власниця цього закладу  - Тетяна Заморська разом з помічниками випікає дивовижні торти та робить натуральні десерти.

Шість років йшла вона до своєї мрії: відкриття дитячого кафе-кондитерської «АnMary».  Бухгалтер за освітою, жінка так і не змогла проміняти створення солодких десертів на звіти, цифри,рахунки…

ПЕРЕДІСТОРІЯ

«Я з дитинства мала творчі нахили. Завжди всі подарунки друзям, рідним та близьким робила власноруч.  Це були усякі декоративні вироби з тіста, полімерної глини, паперу, різних природніх матеріалів. Мріяла стати художником-дизайнером. Батьки порадили придивитись до професії бухгалтера. Придивилась.  Вивчилася на бухгалтера».

Після закінчення вишу Тетяна працювала лаборантом в Уманському національному університеті садівництва. Там познайомилась зі своїм майбутнім чоловіком – Олександром. І, можливо, так би і не наважилась жінка на власну справу, якби не… діти. Будучи в декреті жінка, аби відволіктися від буденного одноманіття, почала випікати всілякі смаколики для родини.

«Коли моя сестра народила доньку, я вже рік була в декреті. І мені захотілось їй на виписку спекти красивий торт. Зробила немовля в орхідеї.  Тоді старші діти мені сказали, що я б могла спробувати пекти на замовлення і викладати фото виробів і інтернеті. Чоловік також підтримав цю ідею».

СТАРТ

Оскільки розпочинала свою справу жінка як хобі, то капіталовкладень як таких не було. Витрачалась в основному на продукти.

«В мене спочатку навіть спеціальних інструментів не було. Починала робити з того що було. Потім купила всілякі формочки,  інструменти і т.д. Перший торт на продаж – пожежна машинам Фінлі. Замовникам дуже сподобався». 

З того все і пішло. Жінка випікала торти, кекси, печиво, робила десерти. Фотографії виробів розміщувала в інтернет.

«Найбільший торт – 38 кілограмів. Коли принесла його в університет на виставку ніхто не вірив, що він їстівний, казали, що макет. Повірили, як розрізали вже!», - сміється – «А Ще був торт «Суп з котом». Дівчина хотіла здивувати свого хлопця квн-щика, просила зробити неординарний торт. Я довго думала, а потім зробила каструлю з кришкою, а в каструлі плавав Гарфілд в желе. Каструля вийшла як справжня, я коли виносила замовлення, дівчина не одразу зрозуміла що то торт».

З часом Тетянине захоплення переростало в сімейний бізнес. Допомагали жінці і чоловік, і діти.

Сама ж жінка почала вдосконалювати свої вміння. Адже вона не має спеціальної кулінарної освіти. Тому тут  в нагоді стали майстер-класи. Жінка вишукувала їх в інтернеті. Деякі  проходила онлайн, на решту – їздила в різні міста країни.

«Завдяки інтернету навчилась робити їстівні піони. Там 38 пелюстків і кожен робиться окремо. На майстер-класи з виготовлення імбирного печива та на квіткові їздила. Імбирне печиво дуже люблять люди, бувало випікали по 600-800 штук. Чоловік і діти в цьому випадку мої помічники і підтримка.  Коли починала випікати, то популярними були торти з мастіки, сьогодні ж вони втрачають актуальність. Останнім часом в кондитерській галузі набирає обертів стиль "naked cake" або голий торт  став дуже популярний. Говорячи naked ("голий")мається  на увазі стиль оформлення торта: це торт, не покритий зовні кремом або покритий лише тонким шаром крему через який просвічують боки торта. »

 

КАФЕ «АnMary»

Від ідеї до створення кафе пройшло …  6 років.

«В нас 5 діток.  В Умані немає повноцінного дитячого кафе. Тому я давно мріяла відкрити такий заклад. Адже прийти дитині в кафе, де все: від інтер’єру до меню створено з урахуванням вікових особливостей, це не просто радість, це одразу щасливі вогники в очах», - каже Тетяна.

Разом з чоловіком вони 6 років шукали відповідне приміщення для кафе.

 «Оренда було дорога для нас. Я вже було зневірилась. Потім випадково знайшла оголошення, що приміщення продається на Комарова 29, і  попросила чоловіка зателефонувати і уточнити чи здадуть в оренду. Власники погодились».

Приміщення виявилось невеликим, але повністю відповідало вимогам жінки.

«Коли зайшла одразу побачила як  пофарбую, де будуть столи, де картини. Дизайн кафе розробляла сама. За шість років пошуку приміщення навіть встигла купити чимало декору. Тому з цим проблем не було.  Назву кафетерію дали на честь доньок Анни та Марії. Замовили емблему та підйомний кран, аби впечипити її. Дуже хотіла аби з вулиці вхід в кафе нагадував казковий солодкий будинок. Тому придумали «кремовий дах». Довго шукали майстра. Коли знайшли і він порахував – 8 тисяч гривень за роботу – вирішили самі спробувати зробити. Купили з чоловіком монтажну піну, спеціальні фарби. Вийшло 450 грн. Тому і зовнішній декор зробили  самі. Відкрилися на Чистий четвер. Вже маємо постійних клієнтів і звісно удосконалюємо асортимент».

 СМАЧНИЙ АСОРТИМЕНТ

Торти, різноманітні десерти, імбирне печиво, різна солодка випічка – це далеко не повний перелік кулінарних шедеврів, які пропонують в «АnMary» для солодкоїжок.

«Використовую у своїй випічці та десертах лише натуральні інгредієнти. Фрукти усі для десертів та тортів вирощують батьки або замовляємо у перевірених людей. При приготуванні кремів не використовую масла. Хіба що за бажанням клієнта. Сама ж люблю щоб все було натуральне і легке. Наші клієнти це, в основному сімї з дітьми. А для маленьких ласунів хочеться лише найкращого».

Також для найменших відвідувачів тут готові відкрити таємниці солодкої казки – дітям тут пропонують відвідати майстер-класи з приготування солодких десертів та печива.

ПЛАНИ ТА МРІЇ

«Мрію про більше кафе, щоб там можна було розробити було повноцінне дитяче меню. Зараз ми думаємо та працюємо над цим. А ще хочу відвідати майстер-клас французьких кондитерів».

 

 
 
 
1222

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз