18:03:41 | 23 квітня 2014
 В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини презентували виставку із 150 писанок (фото)

Студенти мали гарну нагоду зустрітися з майстринями-писанкарками Світланою Бас та Галиною Поліщук з смт. Маньківка.

Світлана Бас представила виставку із 150 писанок, які вона розписувала впродовж п’яти років. У ході зустрічі викладачі та студенти дізналися від Світлани про зміст закодованих символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису та вчилися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти історичної Уманщини.

Під час творчої співпраці Світлана Бас поділилася секретами своєї майстерності. Кожен з присутніх розписав свою першу писанку, можливо не таку витончену як у майстрині, але по-своєму унікальну.

З особливим захопленням присутні роздивлялися роботи Галини Поліщук. Умілиця вирізує з яєчної шкаралупи неперевершені ажурні шедеври – це техніка різьблення, у процесі якої шкаралупа просвічується та показує цікаві образи. Жінка розповіла, що різьба по яєчній шкаралупі явище сучасне і потребує спеціального технічного оснащення.

Зустріч з майстринями закарбувала в юних науковців-фольклористів знання, уміння та навички з образотворчих традицій Великодньої обрядовості Уманщини, стала весняним пробудженням у молоді  творчих здібностей до народного мистецтва, повідомляє сайт      vnz.org.ua.

 

1027

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз