| 07 червня 2013
 В «Софіївці» квітне близько 300 сортів троянд

У «Софіївці» вже кілька тижні квітнуть троянди. А тому уманчани та туристи йдуть у дендропарк спеціально аби помилуватися розмаїттям цих квітів.

Протягом дня в парку більше туристів, а вже ближче до вечора на розарій йдуть подивитися уманчани. Приходять цілими сім’ями. Усі відвідувачі охоче фотографуються біля квітів. Дехто навіть в цей період замовляє професійну фотозйомку.

- Маю знайому, вона фотограф, то ще на початку травня домовилася з нею про те, що зробимо мені фотосесію в трояндах, - каже 19-річна уманчака Катерина. – Дуже люблю троянди, тому захотіла саме на їх фоні по фотографуватися. Сьогодні кілька годин фотографувалися в квітах. Знімки виходять неймовірно гарні – бо троянди усі різнокольорові й їх багато. За два тижні матиму професійні знімки.

Уманчанка Людмила Швець разом з сім’єю прогулюється розарієм під час заходу сонця:

- Дуже гарно. Таке різноманіття кольору та аромату! Найулюбленіший час для таких прогулянок – вечір. Адже коли сідає сонце і на квітах починають з’являтися крапельки роси – тоді запахи стають біль яскравішими. Враження від такого різноманіття ароматів: від ніжного, ледь відчутного до різкувато-солодкого, неймовірні!

Розарій в парку з’явився 1998 року. Тоді фахівці висадили близько 150 сортів троянд. Нині ж розарій «Софіївки» вже налічує понад 300 сортів цих квітів. На порівняно невеликій території квітне близько 5 тисяч екземплярів троянд.

- До існуючого сортового різноманіття, минулого року ми додали ще й ділянку англійських троянд. Вони різні за кольоровою гамою, проте переважають пастельні тони. Формою квітки вони нагадують стародавні троянди. Нині у них перше у цвітіння в цьому сезоні, проте через деякий час буде друге, - розповідає молодший науковий співробітник відділу репродуктивної біології рослин та впровадження національного дендропарку «Софіївка» Ірина Дениско.

Фахівці кажуть, що троянди, які розквітли першими в цьому сезоні вже відцвіли, а тому бажаючим помилуватися квітами потрібно поквапитися, адже таке масове цвітіння триватиме ще близько десяти днів.
Нагадаємо, що  дендропарк "Софіївка" заснований 1796 року польським магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Автором проекту і керівником будівництва парку було призначено військового інженера Людвіга Метцеля.

5226

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз