| 29 липня 2013
 Уманський тубдиспансер реорганізують

Реорганізація місцевого медичного закладу є частиною втілення у життя програми оновлення медичної сфери в Україні в цілому.
- На сьогоднішній день туберкульоз , після серцево-судинних хвороб займає друге місце по поширеності. За роки боротьби з туберкульозом збудник цієї хвороби став більш стійким до раніше ефективних методів лікування. Тому гостро виникає потреба сучасної допомоги хворим, яка б відповідала вже реальним умовам сьогодення,  - розповідає начальник відділу охорони здоров’я Уманської міської ради, Сергій Токунов .- Туберкульоз має кілька різновидів. Хворі на різні види туберкульозу мають всі ризики перезараження. Тому територія закладу, де лікуються такі пацієнти має бути достатньо великою аби розмістити на ній бокси та виключити можливість контакту хворих на один вид туберкульозу, іншими. У нас такої можливості нема.
Додає:
- Необхідні умови вже створено в с. Геронимівка під Черкасами де у обласному протитуберкульозному диспансері проходять лікування хворі на туберкульоз з усієї області. Це має посприяти ефективному лікуванню туберкульозу у дітей та у людей із первинним інфікуванням.
Токунов каже: Згідно чинного законодавства лікування хворих на туберкульоз  проводиться в  спеціалізованих закладах.
- По-перше там побудовані палати-бокси, є велика територія навколо та сосновий бір. По-друге: діють лабораторії, які постійно відслідковують динаміку лікування. Наші ж фахівці змушені возити забори на аналізи до Черкас.
Після реорганізації тубдиспансер в Умані стане відділенням міської лікарні, де лікарі – фтизіатри опікуватимуться пацієнтами із хронічною формою туберкульозу. Решта ж пацієнтів проходитиме лікування у спеціально облаштованому центрі Черкаському обласному протитуберкульозному диспансері.
-  Наш тубдиспансер належить до третинної ланки, що передбачає високоспеціалізовану медичну допомогу, яка вимагає сучасного обладнання, та достатнього фінансування, місту самостійно неможливо  це забезпечити. Проте зважаючи що серед хворих на туберкульоз переважна більшість - люди без постійного місця проживання, ті що звільнилися з місць позбавлення волі та особи які ведуть асоціальний спосіб життя, їм та їхнім рідним їздити за 200 км від Умані буде матеріально складно.  Ці громадяни отримають можливість пройти лікування в Умані - зазначає головний санітарний лікар Умані Лариса Качанова.
Довідка: Із початку року туберкульоз діагностували  у 15 осіб. Загалом в Умані зафіксовано 34 осередки. Зміни що торкнулися Уманського тубдиспансеру, заплановані повною реорганізацією медичної галузі в Україні.

                                                                          текст Влада Власова

                                

3244

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз