| 13 лютого 2013
 Уманські лісники висадять 120 гектарів молодого лісу

 Вже цієї весни лісники уманського лісового господарства висадять більше 100 гектарів молодого лісу. Про це кореспондентам «Умань. Інфо»  розповів головний лісничий  Державного підприємства «Уманське лісове господарство» Анатолій Гусак.
- Цієї весни ми плануємо засадити дубами та соснами близько 120 гектарів лісничих угідь Уманщини. 79 гектарів це зруби минулого року, а 20 - біополяни, галявини, непродуктивні землі сільськогосподарського призначення, що раніше використовувалися як пасовища. Також ще засадимо деревами  близько 20 гектарів території , де не прижилися минулорічні насадження та нині тривають лісозаготівельні роботи, - розповідає Анатолій Юрійович.

Працівники „Уманського лісового господарства” підготовку до оновлення лісів цієї весни розпочали  ще з минулого року.У результатіцьогоріч лісники планують, що 44,6 гектарів лісів збагатиться посівами дубу, а близько 10 гектарів посівами сосен.
- Оновлення лісових насаджень проводиться у різний спосіб, - говорить головний лісничий. – На Тальнівщині та Маньківщині, де немало диких кабанів висадку робимо сіянцями. Адже ці тварини люблять ласувати жолудями, тому насаджувати дерева потрібно невеликими деревцями-сіянцями (прим. автора дерево-сіянець – невеличке деревце, що починає ріст із насіння, і ще жодного разу не пересаджувалося). А от в Уманському, Синицькому,Собківському, Юрківському, та Монастирищенському районах лісового господарства, посадку будемо проводити способом засівання, що є більш природнім для дуба.

На 1 гектар землі іде до 50 кг жолудів. А це приблизно відповідає 5000 дубів.
- Ще з минулого року 6 тон жолудя фахівці заклали у стратифікацію (процес стратифікації,  прискорює появу сходів, жолуді зберігають у піску при 2-5 ° С до посіву). Окрім того, вирощено 500 тисяч дубочків-сіянців.  Це навіть трохи більше тієї потреби, яку ми маємо для засадження запланованих територій. Але з урахування напрацьованого досвіду, весь цей посадковий матеріал згодиться, адже деякі дерева не приживаються, інші  - просто хворіють або всихають. Тому інколи доводиться для підтримки здорового лісу замінювати і дерева і сажанці, що гинуть на нові.

А от сосна не типова порода для нашого регіону, тому „Уманське лісове господарство” для збагачення соснового лісу, що поруч села Велика Севастянівка вже замовило посадковий матеріал.
- Плануємо спочатку провести суцільно-санітарні та вибіркові вирубки.  Хочемо оновити близько 10 гектарів лісу. До речі, на 1 гектар іде орієнтовно 7000 сосен, - зазначив фахівець.

                                                                                                 текст Наталя Подуст

1786

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз