12:27:42 | 03 вересня 2015
 Уманщина опинилася в диму через торф'яні пожежі на Київщині

Уманщина, Христинівка та Монастирище опинилося в диму, який спричинили затяжні лісові та торф’яні пожежі на території Київської області. Нажаль, найближчі перспективи для області невтішні, напрямок вітру істотно не зміниться як і атмосферний тиск та вологість повітря.

Спочатку виконком Уманської міської ради повідомляв, що задимленість в місті виникла через пожежу в мікрорайоні Міщанка. Проте пізніше виявилося, що місто в диму через торф'яні пожежі на Київщині.

" Станом на 10:00 проблеми відчувають не лише Уманчани, а також і мешканці Жашківського, Звенигородського Канівського, Золотоніського, Лисянського, Городищеннського Корсунь-Шевченківського Черкаського районів та обласного центру.

Нажаль, найближчі перспективи для області невтішні, напрямок вітру істотно не зміниться як і атмосферний тиск та вологість повітря.

Минулої доби спека на Черкащині посилилась. Температурний фон підвищився до 23-27°, що на 7-11° вище кліматичної норми. Максимальна температура повітря вдень досягала 33-37°, що є рекордними максимумами температурами для нашого краю на дату 01.09.

Короткочасні дощі, та грози які очікуються у найближчі два дні в області, хоча й полегшать на короткий час ситуацію проте не зможуть істотно вплинути на стан справ у довгостроковій перспективі.

Зусилля Державної служби з надзвичайних ситуацій а також Управління лісового та мисливського господарства наразі спрямовані на моніторинг та недопущення виникнення пожеж в природних екосистемах області. Крім чисельних патрулів та відео спостереження на особливо загрозливих напрямках в небі здійснює патрулювання літак. Усі пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС переведені у стан підвищеної готовності до дій, посилені особовим складом та додатковою технікою. У разі потреби готові оперативно відреагувати на будь-які зміни в оперативній обстановці в лісових масивах або на торфовищах" - повідомляє Уманський РВ Управління ДСНС України у Черкаській області .

Рекомендації щодо захисту від задимлення, яке виникає під час лісових, торф’яних та техногенних пожеж:

1. За можливістю, залишити на деякий час зону задимлення. Звести до мінімуму перебування на відкритому повітрі, особливо вранці, коли концентрація небезпечних речовин найбільша. Не робити пробіжок та прогулянок.

2. Рекомендується вживати кисломолочні продукти, підсолену та лужну воду. Обмежте вживання солодкої газованої води.

3. Дуже важливо приймати полівітаміни (якщо немає протипоказань).

4. За посилення запаху гарі рекомендується одягати захисні маски. Особливо це стосується літніх людей та тих, хто страждає на діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легень, алергію. У приміщеннях краще проводити вологе прибирання як мінімум раз на день, а віконні та дверні отвори завішувати вологою тканиною (простирадлами, марлею).

5. Кілька разів на день приймайте душ.

6. Частіше промивайте ніс і горло морською водою, фізіологічним розчином.

7. У їжі перевагу надавайте фруктам і овочам, іншим стравам, багатим на мінеральні речовини.

8. Не вживайте алкоголь. Не куріть. Це провокує розвиток гострих і хронічних захворювань дихальної системи.

9. Якщо у вас з’явилися задишка, кашель - зверніться до лікаря.

10. Якщо є хронічні захворювання - виконуйте вказівки вашого лікаря.

11. Користуйтеся приміщеннями, де є очищення повітря і працюють кондиціонери.

Джерело:  http://vch-uman.in.ua/ 

2389

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз