14:42:08 | 13 серпня 2018
 Уманчани розпочинають боротьбу з небезпечною рослиною

АТОвці, волонтери, громадські активісти та просто небайдужі уманчани – усіх об’єднала одна рослина – Амброзія полинолиста, яка масово росте на узбережжі Осташівського ставу, поруч із житловими будинками, пише vch-uman.in.ua.

-В мене волося дибком стало коли я побачив суцільні зарослі Амброзіі! В радіусі 150-200м цілий мікройайон з тисячами людей! Модний дитячий садок , коледж!Пилок Амброзіі розноситься вітром до 4 км. Є максимум неділя часу щоб знищи цю плантацію ! Під загрозою всі жителі мікрорайону! Астма,алергія,високий тиск, інсульт, тромби , пневмонія ! Це тільки частина перечню який викликає пилок Амброзіі! – зазначив Юрій Довганич у мережі Фейсбук.

Амброзія відома всім рослина, яка з’явилася у нас не так давно, але досить добре прижилася. Побачити її можна практично у всюди. На узбіччях доріг, берегах ставків і річок та інших не оброблювальних землях.

Трава амброзія сягає у висоту від 20 до 200 см, а іноді й до 300 см. У неї стрижневий корінь, який проникає на глибину до 4 м, прямостояче опушене стебло і красиві ажурні листки завдовжки до 15-17 см, темно-зелені згори і сіро-зелені, сильно опушені зі споду. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору.

Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

З кожним роком людей, що страждають від цієї рослини, стає все більше. Цей бур’ян віднесений до карантинних рослин. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, вітри тощо. Ефективних ліків поки що не існує.

Тому, небайдужі уманчани запрошують всіх долучитись до знищення цього небезпечного бур’яну в середу, 15 серпня на узбережжі Осташівського ставу!

-Якщо вам небайдуже здоров’я ваше,рідних,дітей–долучайтеся!!! Огляньте прибудинкові території,подвір’я будинків,садочків,підприємств…Якщо побачите шкідливу рослину(фото можна знайти в неті)– знищуйте!!! При собі мати потрібно рукавички,ножиці або ножик,можливо косу і хоча б медичну маску. – зазначила Вікторія Василенко

Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/yury.dovganich/posts/1843002382433784

1463

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз