22:57:38 | 30 листопада 2017
 Синоптики спрогнозували погоду у грудні

За прогнозом синоптиків, у цілому грудень очікується в межах середніх показників температури і опадів, характерних для останніх 30 років. Середньомісячна температура повітря прогнозується -1,2° (за норми -2,4°), кількість опадів – 38 мм (за норми 48 мм), повідомив начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

При цьому, значні морози (до -10-15º) можливі  наприкінці першої декади та наприкінці місяця, всередині місяця – відлиги до +5+7º. Найбільше опадів випаде всередині місяця у вигляді мокрого снігу та дощу, в решту часу переважно невеликий сніг.

Сніговий покрив, висотою 1-3 см, спостерігатиметься у першій та третій декадах грудня.

Грудень – місяць, що починає зиму та завершує рік. У давнину його називали «хмурень», бо в ньому протяжність світлового часу доби найменша у всьому році. Сонце світить одну годину на добу. Це місяць найкоротших днів та довгих ночей. Але з 22 грудня настає зимовий сонцеворот і з цього часу розпочинається поступове збільшення світлового часу доби.

Погода грудня зазвичай формується під взаємним впливом Сибірського антициклону і атлантичних циклонів. З проходженням атмосферних фронтів спостерігається комплекс небезпечних погодних явищ: снігопади, хуртовини, ожеледь, налипання мокрого снігу.

Середня місячна температура повітря становить -2,4º. Абсолютний максимум температури повітря +16,7°, був зафіксований у м. Чигирин 2008 р., абсолютний мінімум – 29,6° морозу у м. Золотоноша 1930 р. Найбільш сухий  грудень був у 2004 р., коли випало всього 2 мм, а найбільш дощовий – 90 мм – у 1981 р.

1382

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз