16:19:48 | 10 серпня 2020
 Старі купюри на нові: правоохоронці попереджають черкащан про нову схему шахрайства

Обмін грошових купюр під приводом грошової реформи – одна з шахрайських схем. Найчастіше жертвами обміну коштів стає наймеш соціально захищена верства населення – пенсіонери.

ШАХРАЙСЬКА СХЕМА

Шахраї діють за такою схемою: представляються соцпрацівниками та розповідають про нібито грошову реформу й термінову необхідність замінити старі купюри на нові.

При цьому вони переконують, що обмін треба зробити терміново, оскільки можна втратити всі заощадження. Подібні злочини переважно вчинюють у віддалених селах, де зловмисники обирають жертвами самотніх літніх людей.

Потерпілі, не перевіряючи документів візитерів, впускають їх у будинок та віддають кошти для перерахунку й перепису серії та номеру кожної купюри. Зловмисники перераховують гроші та кладуть їх у підготовлений конверт, мотивуючи тим, що таким чином кошти готують для обміну. Насправді зловмисники замінюють конверти і віддають жертвам пакунки зі звичайними папірцями або сувенірними банкнотами.

Якщо громадяни сумніваються та не дозволяють «гостям» проводити такі дії з коштами, ті використовують запасний план – видивляються місця, куди пенсіонери ховають гроші. Після – один із шахраїв відволікає увагу жертви (наприклад, проханням попити води), а інший йде до схованки та забирає всі заощадження.

ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ТА РІДНИХ ВІД ШАХРАЙСТВА

Поліцейські Черкащини просять при появі підозрілих осіб повідомити дільничного офіцера поліції або поліцейського офіцера громади.

Якщо ж до вашого будинку завітали незнайомці та розпитують про місцевих одиноких пенсіонерів, зателефонуйте до організації, яку вони представляють, для встановлення легітимності їх документів. Якщо у вас виникають сумніви щодо цих громадян – повідомте про їх візит правоохоронців.

Якщо після візиту незнайомців ви виявили зникнення певної суми коштів – негайно телефонуйте до поліції за номером «102».

За інформацією пресслужби патрульної поліції Черкаської області

Джерело: Про Все

1300

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз