16:29:40 | 20 листопада 2014
 Середня зарплата на Уманщині вдвічі більше мінімальної

Незважаючи на складну ситуацію в країні, одним з важливих питань, які перебувають на контролі в уряді та в органах місцевої влади, є своєчасна виплата гідної заробітної плати.

Середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій району з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб у січні-вересні 2014 року становила 2 729 грн. Це в 2,2 рази вище рівня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (1 218 грн.). Порівняно з відповідним періодом минулого року розмір заробітної плати в районі збільшився в середньому на 5 %, і за рівнем середньомісячної оплати праці Уманський район посів шосте місце серед 20 районів області.

Найвищий рівень зарплат спостерігався у промисловості, сільському, лісовому та тепличному господарствах.

Значно нижче, ніж у середньому в районі, оплачувалася праця зайнятих у торгівлі, медицині та освіті.

Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах району відсутня. Проте, на ПАТ «Старобабанський гранітний кар’єр», яке знаходиться в стані санації, на 1 жовтня 2014 року заборгованість становила 422,2 тис. грн.

Питання погашення цим підприємством зарплатних боргів двічі розглядалося на засіданнях відповідних тимчасових комісіях райдержадміністрації та облдержадміністрації, якими надано ряд доручень керівництву щодо погашення заборгованості.

З початку 2014 року робоча група з легалізації ринку праці на території району здійснила 21 виїзд, провела 103 перевірки, виявила 26 випадків використання фізичними особами – суб’єктами господарювання найманої праці без належної реєстрації згідно з чинним законодавством.

Внаслідок проведеної роботи усунено 29 порушень (зокрема сім, виявлених у 2013 році) шляхом укладення трудових угод із роботодавцями. Тому всім – і підприємцям, і пересічним громадянам – необхідно замислюватися про наслідки таких незаконних вчинків. Сьогодні нелегальна зарплатня, несплачені податки, а завтра – безвихідь!

Джерело: http://novadoba.com.ua/ 

1324

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз