16:53:46 | 27 жовтня 2014
 Препарат "Арбідол" на території України тепер заборонений

Державна служба з лікарських засобів відповідним розпорядженням заборонила реалізацію і застосування російського імуностимулюючого і противірусного препарату “Арбідол”. Про це йдеться на офіційному сайті Державної служби лікарських засобів України.

У зазначеному розпорядженні, зокрема, наголошується на тому, що забороняється застосовувати і реалізовувати даний препарат на “підставі факту закінчення дії реєстраційного посвідчення лікарського засобу”.

Крім того, в розпорядженні, яке підписав заступник Голови Держлікслужби Захараш, сказано, що суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють реалізацію “Арбідола”, необхідно невідкладно “перевірити наявність вищезазначеного препарату, при виявленні вжити заходів щодо розміщення в карантин або поверненню постачальнику, або заходи щодо утилізації/знищення; повідомити територіальний орган Держслужби України за місцем розташування про кількість лікарського засобу, поміщеного в карантин, або повернутого постачальнику, або утилізованого/знищеного”.

Разом з тим, в даному розпорядженні також вказано на те, що обіг “Арбідола” “дозволяється лише за умови його перереєстрації в Україні та внесення до Державного реєстру лікарських засобів”.

Таким чином, в підставах, за якими звернення російського “Арбідола” призупинено, відсутні будь-які згадки про ефективність чи безпеку застосування цього препарату.

Як повідомляв УНН, СБУ розслідує кримінальне провадження щодо реєстрації російського “Арбідола” в Україні.

За даними слідства, в матеріалах реєстраційного досьє “Арбідола” відсутні будь-які дореєстраційні дослідження.

На складах дистриб’юторів препарату були проведені обшуки, а наявні ліки були арештовані.

Напередодні в.о. міністра охорони здоров’я В.Лазоришинець пообіцяв розібратися з російським “Арбідолом”. Однак, поки ні про які рішення МОЗ не повідомлялося.

Також нагадаємо, що активісти під МОЗ вимагали призупинити продаж російського препарату “Арбідол” в Україні через його небезпеку для здоров’я людини.

За словами голови правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення Владислава Онищенка, “Арбідол” може сприяти розвитку онкології.

Крім того, зазначені ліки відносяться до групи препаратів з непідтвердженою ефективністю, тому експерти і вчені радять українцям відмовитися від вживання “Арбідола”.

Також, за словами директора Інституту генетичної та регенеративної медицини Національної академії наук України Геннадія Бутенка, сьогодні виробники “Арбідола” вже відмовляються від раніше заявлених властивостей свого препарату, про що повідомляють у відповідному листі.

За матеріалами УНН
1202

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз