07:37:45 | 17 вересня 2014
 Платани або липи заповнять "уманську пустелю"

«Уманська пустеля» – так почали називати уманчани центр міста. Хворі каштани були вирізані, а на їх місце посадили декілька туй. Це неабияк обурило містян. Тому влада вирішила посадити на їх місце або платани, або липи. А туї пересадити до обеліску Слави.

Ще нещодавно уманчани ховалися під каштанами від дощу та спеки. Тепер же на тому місці дерев нема. Міська влада розпочала реконструкцію вулиці Радянської за кошти підприємців. І вже навіть посадили перші дерева-замінники – туї, пише Вечірня Умань.

Уманчани такими різкими змінами дизайну центру міста не задоволені. Вони хочуть повернення «тіні» та каштанів.

Головний архітектор міста Віктор Лісаченко запевняє, що «тінь» буде. А от каштанів – ні.

- Ми хотіли спочатку із каштанів сформувати крони. Але коли почали роботи на перших 3-4 деревах, то побачили, що дерева уже є трухлявими зверху. Тому фахівцями-дендрологами було прийнято рішення, що рятувати каштани немає сенсу. – розповідає Віктор Лісаченко. – Продовжити їх життя можна було б, але через декілька років, їх все одно потрібно було б «прибирати». Тому було вирішено посадити туї. Але громадськості це не сподобалося. Тож на черговій нараді дендрологів вирішили, що на місці каштанів посадимо або платани, або липи.

Для озеленення вулиці Радянської потрібно 25 дерев. Саджанці платанів та лип у «Софіївці» є. Але платани там маленькі, всього 1,5 м. Можливо дендрологи знайдуть "старші". А поки на місце вирізаних каштанів тимчасово посадять липи висотою 2,5 м.

Туї, які вже посадили біля готелю «Умань» буде пересаджено до обеліску Слави.

ТОЧКА ЗОРУ

Готель "Умань". 1959 рік

Владислав Давидюк, старший співробітник Уманського краєзнавчого музею: «На місці каштанів завжди росли широколисті дерева».

На цій вулиці, де вирізали каштани, завжди росли дерева. Там ніколи не було «пусто».

Це ми чітко бачимо на фото 90-х років 19 століття. Воно нам показує, що вже у той час на місці зрізаних каштанів росли широколисті дерева. Але точно не туї. Тому не потрібно змінювати традиції, які існують в місті не одне століття.

Мені дуже жаль, що каштани вирізали. Вони були нашим спадком. Під ними  виросло не одне покоління уманчан. Каштани були посаджені  приблизно у 1959-1960 роках. І могли б простояти ще не один рік… 

Готель "Франція". Нині на цьому місці знаходиться готель "Умань"

  

Площа Леніна. 1969 рік

 

1908

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз