| 16 липня 2013
 Останки знайденого на Смоленщині радянського солдата пошуковці передали в Умані його рідним

Останки радянського солдата, уродженця Харківщини, передали родичам українські та російські пошуковці 13 липня, в Умані, на території Меморіального комплексу «Воїнам, що загинули за Батьківщину», для подальшого перепоховання бійця. 

Цьогоріч під час пошукових робіт російськими пошуковцями були знайдені останки радянського солдата, що загинув на Смоленщині у вересні 1942 року. Він був знайдений пошуковою групою «Форпост» в окремому похованні поряд групового захоронення радянських солдатів. За медальйоном вдалося встановити ім’я загиблого. Ним виявився українець – Денис Павлович Дзюба. 

- Через 70 років вдалося повернути із забуття ім’я героя. Саме в травні цього року вийшов з поля бою цей солдат, - сказала керівник пошуковців з Івановської області РФ Ольга Чибоксарова.

Спільними зусиллями пошуковців двох країн, було знайдено і родину загиблого та організовано перевезення останків солдата на українську землю.Останки та особисті речі загиблого російські пошуковці передали родичам.

- 3 травня було знайдено і встановлено, що загиблий – Денис Павлович Дзюба, а вже 5 травня, на Паску мені зателефонували і повідомили про це, - розповідає племінник солдата. – Коли він загинув, то мав не повних 22 роки. Я дядька свого не знав, бо народився 1951 року. Дядько мав брата та дві сестри. На жаль, вони не дожили до цього дня. Хоча у своїх спогадах часто згадували про нього. Поховаю останки поруч зі своєю мамою, його сестрою, в Києві на Берковецькому кладовищі.

Владислав  Риндюк, керівник ГО "Народна пам'ять Уманщини" каже:

- Саме завдяки тому, що продовжуються пошукові роботи вдалося повернути із забуття ще одне солдатське ім’я.

У рамках урочистої передачі останків солдата в Каплиці Меморіалу відбулася молебень за полеглими бійцями.Також присутні вшанували пам'ять загиблих у Великій Вітчизняній війні хвилиною мовчання.

1578

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз