| 16 квітня 2013
 Обережно: в Умані активізувались шахраї!

 настанням тепла  в місті частішають випадки шахрайства, попереджають в міліції.  Так, лише з початку 2013 року в місті зафіксовано 63 випадки шахрайства. В Умані вже цьогоріч шахраї «знімали порчу», «допомагали» з працевлаштування закордоном, підкидали гаманці. Були зафіксовані випадки інтернет-шахрайств.

Родич у «біді»

Останнім часом однією з найпоширеніших є така схема шахрайства: телефонує незнайома людина(переважно увечері) й повідомляє: «З вашим  родичем сталася біда, щоб йому допомогти, потрібно перевести певну суму грошей на телефонний номер, чи на банківський рахунок. Були зафіксовані випадки виманювання грошей уявними правоохоронцями. Зазвичай, шахраї телефонують і кажуть, що  близького родича затримали правоохоронці, і щоб «вирішити» питання потрібно перерахувати гроші. У нас уже є 8 повідомлень щодо таких випадків шахрайства. І у двох  з них люди перерахували шахраям значні суми коштів. Так в одному випадку  це було 32 тис. грн., в іншому – 19 тис.грн, - розповідають правоохоронці і попереджають:  - Не варто вірити в такі повідомлення. Почувши подібну інформацію головне – не панікувати, а зателефонувати 102

Працевлаштування закордоном

- Так, уманці почали звертатися до правоохоронців із заявами про те, що їх ошукала людина, яка обіцяла працевлаштувати закордоном, зокрема, в Данії. Проте взявши гроші та документи «роботодавець» зникав». Нині у Уманського міськвідділі міліції вже є 23 заяви від мешканців міста та району, а сума грошових коштів втрачених потерпілими становить понад 50 тисяч доларів, - розповідає помічник начальника відділу по взаємодії з громадськістю та ЗМІ уманського міського відділу міліції Людмила Поліщук. - Про допомогу у працевлаштуванні люди дізнавались із оголошень.  При зустрічі, чоловік обіцяв вирішити всі проблеми з працевлаштуванням, показував свої документи та розповідав про фірму, на яку працює.  Після цього люди приносили йому кошти та відповідні документи.

Час минав, а чоловік все «відтягував» строки від’їзд людей  на обіцяну роботу. А згодом шахрай  взагалі переставав відповідати на телефонні дзвінки бажаючих працевлаштуватися.
 - Нині чоловік затриманий. Він уже притягувався до відповідальності за скоєння подібних діянь та відсидів за це три роки в місцях позбавлення волі. Нині слідчим відділом Уманського МВ УМВС відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство), що карається обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, - кажуть у міліції.

Традиційне зняття порчі

Під таку «схему» найчастіше потрапляють дівчата або  діти.
- За невелику суму (спочатку!) зловмисники обіцяють зняти порчу з  родичів, близьких або вилікувати смертельні хвороби. А в результаті така «допомога» закінчується  тим, що потерпілі віддають шахраям всі кошти, дорогоцінні прикраси. Так,  в Умані від таких методів «допомоги» постраждало дві дівчини, - каже Поліщук.

 

Інтернет-шахрайство

Також у міліції застерігають: почастішали випадки інтернет-шахрайства. Останнім часом дуже модно стало купувати через Інтернет. Адже  там і можна знайти подешевше, та й при цьому не потрібно навіть виходити з дому.
- Зафіксовано випадок, коли уманчанин планував придбати мобільний телефон через інтернет. Переказав гроші, а бажаний товар не отримав, - коментують в міліції. - Тому купуючи через Інтернет будьте обережними, надавайте перевагу тим магазинам, що гарно зарекомендували себе.

Підкидні «гаманці»

Поблизу Умані на автостраді «Київ-Одеса», «Стрий-Кіровград-Знамянка» та на міському автовокзалі зафіксовані шахрайства з гаманцями. Схема такого шахрайства проста: людині підкидають пустий гаманець. А після того, як вона його підіймає, підходять незнайомці і «вимагають» грошей, які нібито були в «загубленому» гаманці.

 
2390

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз