| 04 березня 2013
 Наймолодший доктор біологічних наук серед жінок працює в Умані

Наймолодшим в Україні та Росії доктором біологічних наук серед жінок стала вчений секретар Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України Ганна Куземко.
Минулої п’ятниці  відбулося засідання Вищої атестаційної комісії при Міністерстві освіти та науки України, де члени цієї комісії проголосували за присвоєння наукового ступеня  «доктор біологічних наук» 36-річній уманчанці Ганні Куземко.

  - Я, як директор, горджуся тим, що у нас з’являються такі постаті, - каже директор дендрологічного парку «Софіївка» Іван Косенко. – Адже Гана Куземко відома як науковець не лише в Україні та Росії, а й Європі.

Над докторською дисертацією на тему: «Лучна рослинність лісової та лісостепової зон рівнинної частини України: структура та антропогенна трансформація» науковець працювала 9 років.

 – Приступила до роботи над нею одразу після того як захистила у 2003 році кандидатську. Тоді працювала у столичному  інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ. У Софіївці працюю шість років. Вивчаю як антропогенні чинники впливають на екосистему «Софіївки», - розповідає науковець Ганна Куземко.

Проте, що в Україні жодна жінка не захищала докторську з ботаніки до 40 років повідомили науковцю в  інституті ботаніки в Києві. А під час наукової конференції російському місті Уфа сказали, що у Росії теж не було випадків, коли жінки-науковці захищали докторські дисертації у віці до 40 років.
Жінка і надалі планує плідно займатися науковою діяльністю. Окрім наукової роботи, Ганна Аркадіївна займається ще й громадською. Вона є координатором  діяльності Європейської Степової Групи, до якої входить більш ніж 700 науковців, вони працюють у напрямку захисту, збереження та відродження природних та напівприродних степів.  Також жінка  бере участь у кампанії  «Збережемо українські степи».
А от у вільний робочий час пані Ганна співає у творчому колективі «Софія», малює картини та вишиває:
- Дуже люблю малювати акварельними фарбами. Також захоплюсь вишивкою. На моїх полотнах завжди переважають рослинні мотиви. Персональних виставок ще не було.

 

 

2063

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз