19:33:26 | 31 жовтня 2014
 Найбільше тарифи за тепло для населення зросли у містах Сміла, Умань та Канів

Сайт Черкаської облдержадміністрації поширив інтерв’ю з першим заступником голови ОДА Наталією Старіковою, де основна увага була зосереджена на підвищенні тарифів для населення, повідомила «Вечірня Умань».

Сьогодні в Черкаській області майже у більшості районів виконано програму заходів зі зменшення споживання природного газу. Це і технічні заходи (заміна котлів на сучасні, заміна трубної частини тепломереж, впровадження підмішуючих насосів), і заходи щодо переведення на альтернативні види палива. Так пояснила ситуацію з опалювальним сезоном перший Наталія Старікова. За її словами, наладку котлів залишилось виконати лише у Черкаському районі

– Наталіє Володимирівно, зараз жителів області хвилює питання підвищення тарифів. Що, на вашу думку, це зумовило?

– Дійсно, нині доводиться спостерігати зростання комунальних тарифів для населення, проте це вимушений крок. Оскільки тарифи на послуги теплопостачання не в повному обсязі відшкодовували фактичну собівартість послуги, постало питання приведення їх до рівня економічно обґрунтованих витрат. А вартість тарифів формують такі складові, як: заробітна плата, паливно-мастильні матеріали, енергоносії тощо, вартість на які змінюється з кожним роком. Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення в деяких районах області не переглядались з 2009 року, на послуги з теплопостачання – з 2011 року.

Відповідно до чинного законодавства, тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються органами місцевого самоврядування та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (відповідно до ліцензійних умов). Тарифи на послуги з утримання будинків регулюються на рівні органу місцевого самоврядування.

Зараз спостерігається тенденція щодо перегляду тарифів підприємствами теплоенергетики, у той час, як водоканали не поспішають активізовуватись у цьому плані.

Зазначу, що цьогоріч на Черкащині найбільше тарифи за тепло для населення зросли у містах Сміла, Умань та Канів, а за водопостачання – в Чорнобаївському районі та містах Умань  та Черкаси.

У країні виник брак блакитного палива. Газові запаси України складають 23 млрд. кубометрів, але для опалювального сезону потрібно імпортувати ще 7. Тому, на сьогоднішній день, критичним стало питання проведення розрахунків підприємствами теплоенергетики за спожитий природний газ в повному обсязі.

Оскільки підняті тарифи все ж не відшкодовують понесені витрати підприємств стовідсотково, держава дбає про відшкодування виниклої різниці між тарифом та собівартістю послуги. І це досить позитивний момент. Так, з початку року з державного бюджету вже відшкодовано 190 млн. грн. різниці в тарифах по підприємствам теплоенергетики, необхідний обсяг додатково виділених коштів складає ще 11 млн. грн.

Хочу нагадати, що жителі Черкас можуть скористатись і житловими субсидіями, і компенсацією на оплату послуг. Для цього вони мають звернутись у Соснівський та Придніпровський відділи субсидій. 

1235

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз