| 22 лютого 2013
 Наступного року світ побачить стрічка про стосунки паломників-хасидів та уманчан

Нещодавно в Інтернеті з’явився трейлер до документального науково-пізнавального фільму «Дібук» польського режисера Кшиштофа Копчинськи. Прем’єра цієї стрічки запланована вже на грудень наступного року. Тема українсько-польського кіно – складні стосунки паломників та уманчан, перебіг конфлікту, та навіть прогнози на майбутнє.
Назва «Дібук» за єврейською народною легендою це  «оголена» душа, злий дух, який знаходить  собі притулок у людському тілі. Він чіпляється до людини з лихими думками та намірами.
 На кадрах трейлеру фільму можна побачити членів Ради громадських організацій, які розповідають глядачу про історію складних стосунків мешканців Умані та паломників-хасидів, також у стрічці зафільмовано прибиральника могил на цвинтарі у Брацлаві та момент встановлення українського державного прапора по вулиці Пушкіна, недалеко від синагоги.
На сьогодні глядачі не мають змоги зрозуміти точної картини сюжету фільму та власне його розв"язку. Проте інтрига вловлюється вже з перших секунд трейлеру.
Співавтором проекту став уманський журналіст Володимир Гамалиця. Він займався підбором людей для стендапів, знайомив  знімальну групу з активними умачнами та представниками хасидів-паломників. Окрім того, частина відео, що увійшла до стрічки належить Володимиру та місцевому оператору Михайлу Куцелепі. Кінематографістам вони віддали відео з підняттям українського прапору в Умані на території паломництва.
За словами журналіста, цей фільм – спроба поглянути на стосунки уманчан і хасидів очима незалежних експертів-кінематографістів.
- Цей фільм про складні стосунки уманчан та паломників-хасидів: труднощі співжиття та конфлікти. Пошук причин цих конфліктів.  Основною з причиною яких є корупція та бездіяльність органів влади. Адже дві нормальні нації  вже не один рік не можуть порозумітися  і зустрітися на могилі Цадика Нахмана через корупцію в українській владі, - розповів співавтор проекту, уманський журналіст Володимир Гамалиця. – Фільм буде доволі суперечливим. Побачимо чи стане він топовим, але те, що жоден хто його перегляне не лишиться байдужим до піднятих питань, це 100%.

 

До речі: бюджет фільму близько 2 800 000 гривень. Зйомки в Україні велись  в Умані. Також фільм знімали в Ізраїлі, Палестині та  США.

 

.


 

2201

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз