| 03 вересня 2013
 На період паломництва до Умані приїхали вибухотехніки із шести областей України


10 найдосвідченіших вибухотехніків з різних куточків України працюють з першого вересня в Умані у районі паломництва.

Для когось їх робота  як кадри з кінострічки: дріт червоний, дріт синій, і цифрове табло відліку.…Але справні пальці зупиняють плин часу. Тут потрібні холодний розум, гаряче серце та досвід. На рахунку цих фахівців сотні, якщо не тисячі, розмінувань – адже це їх щоденна робота.
Про свою роботу вибухотехніки кажуть просто:

- Складна, але улюблена! Так, вона дуже напружена та ризикована. Звісно,під час кожного виїзду, відчуваєш, що рівень адреналіну аж зашкалює. Проте мабуть це і подобається найбільше! А от коли починаєш працювати на об’єкті, це відчуття вгамовується, бо  відповідальність і безпосередня робота поглинають.

Проте підкреслюють: саме в Умані, під час паломництва, за роки своєї практики, на щастя, не знаходили жодного вибухонебезпечного предмету:

– Перше знайомство з Уманню було через місцевий дендропарк – приїхав сюди на екскурсію, друге – через робоче відрядження на час паломництва. Останні 4 роки щоосені отримую відрядження до Умані. На щастя, ніяких вибухонебезпечних предметів не знаходили тут, - каже  Сергій Іскрук, підполковник, головний спеціаліст вибухотенічної лабораторії державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. – Цього року приїхали вибухотехніки із 6 областей України. Є фахівці з Київщини, Черкащини, Харківщини Кіровоградщини, Микоалївщини та запорвжжяю. Уся група працювала на об’єктах під час Євро-2012, також є серед нас і миротворці, які були у гарячих точках», де розміновували поля та оглядали об’єкти інфраструктури -  мости, будівлі тощо.

Старший експерт-вибухотехнік вибухотенічної лабораторії державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Анатолій Радковський каже, що уже кілька днів у районі паломництва цілодобово працює 4 групи вибухотехніків.

- Щодня оглядаємо культові споруди та увесь район паломництва. Нам у цьому допомагають дві групи кінологів із собаками. До речі, саме собаки є основними помічниками, і як кажуть фахівці саме чотирилапі беруть на себе чи не основний удар – адже вони обшукують територію на наявність вибухонебезпечних предметів, - розповідає. – Сьогодні наші помічники це лабрадор Лола та вівчарка Балу. Вони дуже досвідчені, як кажуть, професіонали високого класу. Так, якщо при огляді собаки реагують на якийсь предмет – то ми його оглядаємо, проводимо перевірку. До речі, у паломників-хасидів заборонено, аби собаки заходили у синагогу, тому  за допомогою спеціалізованої техніки оглядаємо культові споруда без тварин. Це звісно, забирає трохи більше часу. Так, у пік паломництва огляд однієї культової споруди може зайняти більше 3 годин.

Фахівці кажуть, що прочани дуже переймаються власною безпекою, а тому з розумінням ставляться до їх роботи.

- Так, наприклад, якщо по прибуттю автобуса виявили «нічийну» валізу – ми оглядаємо що там усередині і навіть коли знаходиться власник, то ніяких конфліктів з цього приводу не виникає. Адже робота є робота, - кажуть вони.

Вибухотехніки кажуть, що за період паломництва не лише дізналися про особливості паломництва, а й… навіть підучили іврит.

– Звісно,коли виникає необхідність у спілкуванні з паломниками ми розмовляємо з ними англійською, якою володіє кожен із нас. Проте за роки роботи під час Рош-га –Шану  вже за навіть знаємо деякі фрази на івриті.

До речі: Вибухотехнічна служба була створена 1995 року у зв’язку з тим, що кримінал в Україні, як і на всьому пострадянському просторі почав активно застосовувати не лише автоматичну зброю, але і вибухівку. В її завдання входив, наприклад, огляд об’єктів на наявність вибухонебезпечних предметів (вибухових пристроїв), а в разі їх виявлення — знешкодження, знищення, а також подальше дослідження. 

1729

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз