| 11 серпня 2013
 На фестиваль "Трипільська толока" з’їхалося більше 300 людей(фото)

10 серпня в селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині в Музеї трипільської культури відбувся шостий традиційний фестиваль «Трипільська толока».

Більше 300 людей з різних куточків України із самого ранку робили заміс з полови та глини ногами, нагладжували внутрішні стіни трипільської хати, розфарбовували зовнішні стіни трипільських будинків кольоровими глинами та штукатурили замісом стелі приміщень гончарної майстерні.

Заміс почали робити ближче до 11.00 ранку. У ньому брали участь усі присутні. Час від часу молодь влаштовувала забави у замісі: кидалися шматками глини, обливалися криничною водою та стрибали у замісі. Потім усі гуртом почали розмальовувати трипільське приміщення кольоровими глинами та охрою та налагоджувати внутрішні та зовнішні стіни трипільської хати.

- Про Трипільську толоку дізналася випадково – просто друзі у соцмережі поділилися новиною, - каже Анна Потьомкіна з Києва. –  Приїхали, зареєструвалися і ось зараз ось, після замісу глини, взялися допомагати розмальовувати хати. Приїхали чималою компанією сьогодні зранку, взяли туристичне спорядження. Заночуємо в Легедзине.

Казкар Сашко Лірник каже, що заради фестивалю мчав з-за кордону.

- Летів сюди з-за кордону. Сьогодні приїхав і одразу в глину, - каже він. -  Цілий рік чекаєш цієї глини, як щастя. Тут, в оточенні друзів, дуже прекрасно проводити час. Сюди вже приходять сім’ями.

Цьогоріч Лірник вперше на толоку привіз із собою 13-чного сина Івана. Хлопець розмальовує кольоровою глиною трипільську хату.

- У Легедзино цікаво. Я тут вперше. Взагалі-то я не малюю. Коли був малий то захоплювався ліпленням із пластиліну. Зараз вивчаю історію та астрономію, - каже.

Близько третьої запросили усіх на обід. Частували борщем, кашею з котлетами та узваром.

- Спочатку всі стають за кашею, а потім йдуть до борщу, - сміється жінка років 50-ти. – Обід смачний. Я борщу давно такого не їла, видно що наваристий і відчувається – варився у великому казані на вогні. Гречана каша з котлетою теж бачу «на ура» йде.

- П’ять років тому ми з Вами просто рятували унікальний музейний проект – відтворене у повному розмірі трипільське житло,  - розповів директор Музею трипільської культури Вдалислав Чабанюк. -  тоді нам треба було  врятувати дерев’яний каркас, бо він міг зітліти чи згнити. То тепер толока – традиційне музейне свято, головним атрибутом якого є глина.

Після обіду усіх запросили на екскурсію-огляд археологічний розкопок на поселенні «Тальянки». Близько 19.00 розпочалися майстер-класи із виготовлення тканини на трипільських станках, ліпного трипільського посуду та вшивання очеретом хатньої стріхи.

Толока завершилася ввечері трипільськими вечорницями. Для учасників толоки співали гурт «Рутенія» (Київ), гурт музею Гончара (Київ), гурт «Вертеп» (Дніпропетровськ), гурт «Намисто» (Калуш), лірник Сашко розповідав казки. А поночі влаштували кінопоказ.

3462

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз