08:49:15 | 28 вересня 2022
 На Черкащині планують збудувати атомну станцію

Нова атомна станціяможе бути побудована біля міста Чигирин Черкаської області. Це місце обрано не випадково, адже рішення про будівництво станції там було прийнято ще у 70-их роках минулого сторіччя. Тоді планували, що станція почне працювати у 1988 році. Та через аварію на Чорнобильській АЕС і ліквідацію наслідків катастрофи проєкт заморозили. А коли розпався СРСР, підготовлені документи сховали в архів. Але зараз знову розглядається можливість відновлення цього проєкту.

За словами представника «Енергоатому» Сергія Костенка, для станції було обрано вигідне розташування та хороший доступ до водних ресурсів і електромереж.АЕС буде розташована в селищі Орбіта.Це населений пункт без офіційного статусу. Спочатку там планували звести теплову, а згодом уже атомну електростанцію. Сьогодні у цьому населеному пункті у двох п’ятиповерхових будинках живуть близько 100 осіб, є магазин. А поруч - недобудовані руїни, над якими височить труба непрацюючої котельні. Якщо станцію там будуватимуть, то, зрозуміло, будуть робочі місця, з’явиться нова інфраструктура і перспектива для місцевого населення.

Минулого тижня під час виїзної наради експерти переглянули архівні документи і визнали їх застарілими. А також дійшли висновку, що необхідно все спочатку проектувати, планувати і рахувати бюджет будівництва. Адже нову атомну станцію слід будувати за сучасними технологіями, новими стандартами та вимогами безпеки. Але спершу будуть проведені геодезичні роботи там, де планується будівництво. Отримані дані дадуть відповідь на головне питання: чи дійсно підходить обране місце для зведення там атомного об’єкту.

Зараз в Україні є чотири АЕС: Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька та Запорізька (остання перебуває на тимчасово окупованій території).Експлуатуються15 енергоблоків, а планується зведення ще 5-ти енергоблоків.

Як зазначив міністр енергетики Герман Галущенко, Україна та Франція мають схожий обсяг частки атомної генерації у своїх енергоміксах: за підсумками 2021 року у Франції він становить 69,1%, в Україні - 55%.

"Саме атомна генерація - один з головних чинників проходження Європою осінньо-зимового періоду в час газового шантажу з боку Росії", - зазначив міністр.

То ж в планах України не лише збільшення обсягів виробництва електричної енергії, а й налагодження стабільного експорту її до Європи, щоб допомогти європейським країнам звільнитися від російської газової залежності.

Мирний атом і ядерний шантаж

Нові енергоблоки в Україні має побудувати американська електротехнічна компанія Westinghouse, з них два будуть зведені до 2029 року на Хмельницькій АЕС. Відповідний меморандум з американцями у листопаді минулого року підписав "Енергоатом" - оператор усіх українських атомних станцій. Планується, що потужність нових атомних блоків буде по 1100 МВт. Серед нині діючих енергоблоків 13 мають потужність по 1000 МВт, а два - 440 МВт.

Згідно з меморандумом, Westinghouse має здати проєкт під ключ, виконавши все, починаючи з проєктування, і доставивши в Україну все необхідне обладнання. Вартість цих робіт - близько 10 млрд доларів. Перший енергоблок мають здати в експлуатацію 2027 року, другий - 2029-го. А до 2040 року планується будівництво 14 нових енергоблоків, що вдвічі збільшить потужності атомних електростанцій - до 24 ГВт.

До слова, 22 вересня, під час робочого візиту в США, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч з колегою з Японії Кішідою Фуміо. Сторони обговорили виклики, пов’язані з російською агресією проти України, зокрема й загрозу ядерного тероризму.

"Ключовий глобальний виклик сьогодні - ядерна безпека наших об’єктів. Росіяни шантажували світ Чорнобильською АЕС, а тепер - найбільшою у Європі Запорізькою атомною електростанцією. 20 вересня вони обстріляли територію Південноукраїнської АЕС. Ми звертаємося до цивілізованого світу з закликом об’єднатися навколо цієї проблеми й демілітаризувати ЗАЕС від російських військ", - сказав глава українського уряду. Він підкреслив, що Україна очікує особливо потужної підтримки в цьому питанні з боку Японії та країн G7.

В свою чергу Кішіда Фуміо зазначив, що Японія як країна, що зазнала атомного бомбардування під час Другої світової війни, засуджує погрози Росії щодо використання ядерної зброї. Прем’єр-міністр Японії також повідомив, що його країна працюватиме з міжнародним співтовариством, аби продовжувати жорсткі санкції проти російських енергоресурсів, включно з встановленням граничних цін на нафту й газ із РФ.

Тим часом керівник Держатомрегулювання Олег Коріков під час виступу на пленарному засіданні Генеральної конференції МАГАТЕ зазначив, що світова спільнота має використати всі інструменти для того, щоб зупинити російський ядерний шантаж.

"Шановні колеги, закликаю вас не бути байдужими і не розраховувати, що ваші країни оминуть наслідки можливої ядерної аварії, і застосувати всі свої важелі впливу для зупинення країни-окупанта, яка захопила українські ядерні об’єкти, в її терористичній діяльності", - сказав О. Коріков.

Він підкреслив, що Росія, незважаючи на статуси ядерної держави і постійного члена Ради Безпеки ООН, вдалася до неспровокованого повномасштабного вторгнення в незалежну державу, здійснила окупацію Запорізької АЕС і Чорнобильської АЕС. Крім того, агресор продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює запуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.

Нагадаємо, що ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими окупантами. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію і навіть саму станцію, руйнуючи ЛЕП і спричиняючи відключення енергоблоків.

Галина Гірак

Джерело: Кореспондент.

Фото: фейсбук "Енергоатому".

1097

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз