| 17 вересня 2013
 Три унікальні трипільські гончарні печі знайшли археологи на Черкащині (ОНОВЛЕНО+фотозвіт)

Три унікальні трипільські гончарні печі знайшли археологи під час цьогорічних розкопок найбільшого поселення трипільців у Європі, що колись знаходилося на поселенні Тальянки (прим. авт. - Черкащина). Одну з печей, що найбільше збереглася, планують перевезти до Державного історико-культурного заповідника  «Трипільська культура», який розташований у селі Легедзине.

За словами керівника експедиції, старшого наукового співробітника інституту археології НАН України Володимира Круца трипільські гончарні печі виявили завдяки геомагнітній зйомці, яка дала змогу побачити не лише великі об’єкти - житла, а й малі.

- Тальянківське поселення в усіх подробицях вдалося «побачити» лише за допомогою геомагнітної зйомки. Раніше ми копали житла, а цьогоріч вперше почали досліджувати саме малі об’єкти. І під час розкопок вдалося знайти унікальні гончарні печі, в яких трипільці випалювали посуд.

- Унікальність цих знахідок у тому, що до цього часу про такі печі було надзвичайно мало відомо. Тому за усі 120 років досліджень трипільської цивілізації до сьогодні не було можливості описати як саму піч, так і її конструкцію. А тепер це можливо зробити. Науковці вже досліджують знахідки, - додає директор Державного історико-культурного заповідника  «Трипільська культура» Владислав Чабанюк. – Ці печі були середніх розмірів – приблизно 2Х2 метри.

У спеціальних гончарних печах трипільці випалювали керамічний посуд -кухонний, столовий і культовий. Він, як правило, розписувався чорною, темно-червоною, білою та жовтою фарбами складним орнаментом, котрий відображав язичницькі та космогонічні погляди жителів.

- У цієї знахідки є два шляхи. Один з них – якщо її розберуть, аби дослідити, і тоді, окрім археологів, ніхто не зможе побачити  цю унікальну піч. Другий шлях – перевезти у музей трипільської культури  і зробити з неї виставковий експонат. Тоді усі бажаючі зможуть «доторкнутися» до культури трипільців. А якщо вдасться відтворити таку піч, то туристи зможуть ще й спробувати випалити в ній посуд за трипільською технологією.

Додає:

- Відтворити її можна буде лише після того, як дослідимо технологію будівництва, - каже Чабанюк. – Проте це поки що у планах. Нині головне – знайти кошти на музеєфікацію і на перевезення однієї із трьох печей, з розкопок у Тальянках до нашого музею. Саму конструкцію виріжемо із землею і в такому вигляді перенесемо. Для цього потрібно підготувати спеціальні дошки та найняти будівельний кран, адже піч разом з клаптем ґрунту важитиме не менше тонни.

Довідка:

Трипільська культура — археологічна культура часів енеоліту, назва якої походить від назви тоді села Трипілля на Київщині. Культура набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 роками до н. е., розташовувалась між Карпатами та річкою Дніпро на території сучасних України, Молдови та Румунії, займаючи територію загальною площею понад 35 тис. км². Трипільська культура є однією з основних давньоземлеробських культур мідного віку. В Україні виявлено величезну кількість — понад тисячу пам'яток трипільської культури. Так, вчених вже давно зацікавили поселеннями-гігантами трипільців в Буго-Дністровському межиріччі, площа яких вражає своїми розмірами: Майданецьке – 250 га та Тальянки– 450 га. Завдяки геомагнітній зйомці було виявлено, що вони налічували від 1500 до 2800 будівель, розташованих концентричними колами, які заселяли від 6 до 25 тисяч мешканців. Кожне житло являло собою двоповерхову споруду: господарське приміщення та житлову кімнату.
До речі, поселення у Тальянках найбільше поселення трипільців у Європі. Загалом на території Черкаської області близько 250 трипільських поселень.

 

7576

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз