| 22 серпня 2013
 Хасиди не молитимуться біля хреста в Умані

Паломники-хасиди, які щорічно приїздять до Умані на Черкащині на святкування Рош-ха-Шана (юдейського Нового року), не молитимуться біля ставка поблизу якого нещодавно встановили хрест із розп'яттям Ісуса Христа.

Про це сьогодні повідомив віце-президент благодійного фонду рабі Нахмана Шимон Бускіла.

"Останнім часом в місті розгорілась пожежа обговорень стосовно того, що паломники приїздять до Умані і намагаються диктувати свої умови. Добре розуміємо, що ми гості в Україні. Якщо громада вирішила поставити там хрест, ми все розуміємо. Бог з вами, це ваше місто. Ніхто не має право виступати проти релігійного символу. Щоб вирішити це питання і уникнути можливого конфлікту, ми зустрілись з архієпископом Пантелеймоном та представниками громадської організації, що встановила хрест. Після розмови зрозуміли, що можливості перенести хрест немає. Домовились із міліцією, щоб там поставили наряд для додаткової охорони святині. Ми з повагою ставимося до християнських символів, ми принципово не проти хреста, а проти поведінки людей, які провокують міжнаціональні суперечки. Серед тих 20 тисяч паломників, які скоро приїдуть до Умані, можуть бути люди, які захочуть пошкодити хрест. Але можуть бути і провокації, щоб конфлікт загострився. Щоб уникнути подібного ми вирішили перенести місце молитви до синагоги або будь-якого іншого місця", - заявив Шимон Бускіла.

Два місяці тому представники Ради громадських організацій Умані встановили православний хрест над ставком, поблизу якого паломники здійснюють свої обряди. Після цього єврейська громада звернулась до міської влади, щоб перенести релігійний символ, який може викликати конфлікти між місцевими та паломниками.
 

2485

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз