10:39:44 | 26 лютого 2015
 Черкащина постачатиме воду у Арабські Емірати

Черкащина збирається постачати воду у Арабські Емірати та провести енергомодернізацію у рамках кіотського протоколу. Про ці та інші перспективні проекти інвестиційного розвитку регіону під час прес-конференції 25 лютого повідомив керівник Агентства розвитку Черкащини Анатолій Хмільківський.

– Сьогодні ми готуємо ряд конкретних проектів для управляючої компанії Naser Al-Sayer із Об’єднаних Арабських Еміратів, що має плани інвестувати відразу у кілька сфер економіки регіону, – повідомив керівник Агентства розвитку Черкащини Анатолій Хмільківський. – Їм здається перспективним для інвестування наш аграрний сектор – йдеться про реанімацію збиткових сільгосппідприємств за рахунок вкладення у них близько 15 млн. доларів інвестицій. Крім того, партнерів зі Сходу зацікавила можливість виробництва у нас питної води для подальшого її експорту у ОАЕ, де проблема якісної води є однією з найбільш актуальних.

Сьогодні залучення на Черкащину інвестицій відбувається на тлі військових дій в Україні, стрімкого падіння економіки і тотального зубожіння населення, втрати напрацьованих економічних зв’язків та ринків збуту… Усе це, а також бюрократія та непрозорість українського законодавства, яка не дає можливості розуміти інвестору "правила гри", породжує найбільші перестороги інвесторів, що заважають залученню інвестицій у область. Тож ми намагаємось максимально завоювати довіру інвестора, допомогти дорадництвом та сприянням у оперативному оформленні документів (що і є джерелом фінансування Агентства, яке відмовилося від бюджетного фінансування).

Нині, за словами Анатолія Хмільківського, ми можемо розраховувати передовсім та внутрішнього інвестора. У рамках цього триває активна робота із залучення саме до нашого регіону бізнесу вимушених переселенців зі Сходу країни, які розміщують тут свої виробництва, починають сплачувати до нашого бюджету податки та створювати для черкащан нові робочі місця.

– Ми підписали угоду про співпрацю Агентства з Громадською Організацією Спільноти Біженців з Донецька та сходу України – щодо забезпечення тимчасовим житловим фондом на території області переселенців зі східних областей України, – розповів Анатолій Хмільківський. – Підписано угоду про співпрацю з Департаментом капітального будівництва Черкаської ОДА – у рамках Постанови Кабміну про відновлення недобудованих об’єктів. І сьогодні ми працюємо над залученням до завершення недобудов і забезпечення житлом переселенців фінансів інвесторів та коштів, які виділяються у рамках грантових програм.

Що стосується залучення недержавних коштів, то Агентство також готує масштабний проект впровадження енергозберігаючих технологій на державних та комунальних об’єктах. Їх планується здійснити за рахунок засобів, що виділяються у рамках реалізації Кіотського протоколу. Крім того, Агентство передало обласній владі масштабний проект альтернативного освітлення об’єктів соціальної сфери – шкіл, дитсадків області та концепцію заощадження енергоресурсів, яка для початку може бути реалізована на базі самої адмінбудівлі Черкаської обласної ради.

– Сьогодні ми також підготували проект по забезпеченню твердопаливним обладнанням соціальних об’єктів області – і уже укладено попередню угоду з компанією-постачальником технічного вугілля для Черкаської ТЕЦ та об’єктів соціальної сфери регіону, – зазначив Анатолій Хмільківський. – Одним із наймасштабніших, уже реалізованих нами, проектів, є відкриття на базі Черкаської філії Східного університету котельні на твердому паливі – автономної системи енергопостачання, що повністю забезпечила потребу у теплі для навчального закладу та створила можливість економії ним 30 % витрат на опалення. І сьогодні із цього ж приводу тривають переговори із ЧНУ, проектом зацікавилась і черкаська гімназія № 9.

Як підкреслив Анатолій Хмільківський, на цей рік Агентство подало обласній раді фінансовий план із доходною частиною близько 500 тис. гривень. На рівні поточної діяльності Агентства є підтримка розвитку черкаських підприємств у різних сферах економіки. Передовсім, йдеться про впровадження енергозберігаючих технологій та лісопереробку.

– Ми категорично проти вирубки наших лісів задля дешевого експорту за кордон у вигляді необробленої сировини, – наголосив Анатолій Хмільківський. – Тому підтримуємо діяльність місцевих лісопереробних підприємств, розвиток їх за рахунок інвестицій та створення ними нових робочих місць для черкащан.

http://pres-centr.ck.ua/

 

1326

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз