09:00:45 | 10 грудня 2019
 Через засуху на Черкащині та Одещині не з’явилися сходи озимих

Тепла погода впродовж двох декад листопада сприяла активній осінній вегетації озимих культур. Стан рослин переважно добрий та задовільний. Але на більшості площ Черкаської та окремих площах Одеської області стан рослин незадовільний через засушливі умови осіннього періоду. Про це повідомляє відділ агрометеорології Укргідрометцентру.

Зазначається, що через різке зниження температури повітря на початку третьої декади листопада зимуючі культури припинили активну вегетацію у фазах кущіння, 3-го листка та сходів. А на окремих площах Черкаської та Одеської областей сходи не з’явилися зовсім.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав у західних областях знижувалася до 0 °С, на решті території країни — мінус 1-10 °С, що було вище критичних температур вимерзання. За даними осіннього обстеження, густота  посівів  сформувалася у межах 270-740 рослин на 1 м2, загальна кількість стебел на 1 м2 становила від 550 до 1400, кущистість  сформувалася у межах 1,4-3,3 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 12 до 31 см», — йдеться в повідомленні.

Крім того через засуху на багатьох площах Черкаської та в окремих районах Одеської області відмічалося зрідженість посівів озимої пшениці та засихання рослин.

«Упродовж листопада відбувалося поповнення запасів вологи у ґрунті за рахунок опадів та завдяки тому, що не було промерзання ґрунту. Однак, у зв’язку із тим, що опадів у листопаді на більшості території випало менше норми, це поповнення було в основному недостатнім, в багатьох районах південних та центральних областей утримувалася засуха», — зазначили в Укргідрометцентрі.

Джерело: Куркуль

1058

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз