| 27 квітня 2013
 Бій у Легедзиному: остання атака прикордонників

 Днями у селі Легедзине Тальнівського району відбувся мітинг, присвячений 10-ій річниці встановлення пам’ятника бійцям Окремої Коломийської прикордонної комендатури. Саме тут у липні 1941 року ціною власного життя вони піднялися в останню атаку, щоб захистити підступи до Києва.

За спогадами старожилів, прикордонники до останнього відстоювали довірені їм позиції. Сили були нерівні. І коли німці пішли в чергову атаку, було прийнято рішення залучити тренованих вівчарок місцевої кінологічної школи. Вони й досі пам’ятають нестямні панічні зойки, гавкіт і рик, що долинав навкруги. Німецькі загарбники, не чекаючи такого опору, відступили, але на допомогу підійшли танки. Покусані німецькі піхотинці підіймалися на броню танків і розстрілювали сміливих захисників. У цьому бою загинуло 500 прикордонників та 150 собак.
Вшанувати пам’ять полеглих прикордонників приїхав полковник запасу Борис Філіпов (син майора Радіона Філіпова, який був в епіцентрі тих подій, і якому, як командиру, доводилося приймати рішення).

1474

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз