| 21 липня 2013
 Байкерфест в Умані:вишиванки, бойовий гопак, українська рок-дискотека та незабутнє фаєр-шоу

Вишиванки, бойовий гопак,  українська рок-дискотека та незабутнє фаєр-шоу – так байкери в Умані відсвяткували  п’ятиріччя міжнародного зльоту «5 доріг.»

      Більше 6 тисяч байкерів з України, Німеччини, Росії, Франції, Білорусі та Естонії  приїхали до Умані, аби з 18 по 21 липня відсвяткувати п’ятиріччя байкерського фестивалю ”5 доріг”.
     — Щороку на фестиваль приїздить більше й більше байкерів, — каже один із організаторів байкерфесту Володимир Гамалиця. — Минулого року завітало до нас понад 2000 мотолюбителів,    Цьогоріч ця цифра зросла, більш, як у двічі.
       Ведучий байкерфесту Андрій Троянець додає:
      - Понад 6 тисяч байкерів! Це значить, що величезна кількість друзів сіли на 2 колеса та приїхали в Умань. Ще у перший день тут було до 1000 мотоциклів. Зазвичай, таку кількість гостей зльоти «набирають» за увесь період фестивалю.


       Учасники, що приїхали на байкерфест зібралися у колишньому піонертаборі, що розташований у Білогрудівському лісі –  в Умані це вже стало традиційним місцем зустрічі мотолюбителів.  Саме тому частину території віддали під наметовий табір. Байкери розбили по периметру табору до тисячі наметів. Ті, ж хто полюбляє більш комфортний сон – селилися в місцевих готелях.
      Як і обіцяли напередодні організатори – зліт проходив в українському стилі, а тому вишиванки  - стали трендом фестивалю. Ті, хто не мав української вишиванок, купували по дорозі на фестиваль, або ж уже в Умані.


         Олег Молога та Катерина Зубак з Одещини вже другий рік поспіль приїжджають до Умані на байкерфест, ночують у похідній палатці, яку завжди беруть собою на зльоти.
      - Про тематику цьогорічного зльоту дізналися з Інтернету. Купили по дорозі українські костюми і приїхали в Умань. Ми вже об’їздили всю Україну на мотоциклі. Були не на одному фестивалі. Навіть побували на байкерфесті у Румунії, - каже Катерина Зубак. – Я, не так давно стала мотолюбителем – 6 років тому, коли ми з Олегом одружилися.
     - А я з дитинства «хворію» мотоциклами, - каже чоловік. – А в Умань приїжджаємо, бо тут тепла, дружня атмосфера. Такі фестивалі – це можливість зустрітись із друзями з усього світу.


       Усі учасники фесту відзначають: уманський зліт різниться від інших гостинністю.
    - Я громадянин  Росії, -  розповідає байкер Олег. – На життя заробляю тим, що маю дві компанії. Мотоциклами захопився ще 25 років назад. Тоді заробив на свою першу «Яву». Нині у моєму гаражі 7 мотоциклів. В Україну часто приїжджаю на байкерські фестивалі. В Умані вперше. Не можу не визнати: в Умані дуже гостинні люди! Тут немає пафосу та гонористості. Всі щирі та усміхнені. Подобається, що це не просто зліт, а тематичний. Хоч я і не українець, та не втримався – купив  вишиванку сьогодні тут. На фестивалі зустрів своїх добрих знайомих. Наступного року – обов’язково приїду сюди ще раз!


     Зліт тривав 4 дні. Протягом фестивалю байкерів частували сидром, пивом, горілкою. Наливали мотолюбителям і коктейль «мохіто». За цей час байкери встигли з’їсти кілька сотень кілограмів сала, більше півтони борщу, та стільки ж кулішу та юшки.
Найнасиченішою була програма у суботу. Саме тоді байкери проїхалися традиційною колоною центральними вулицями міста, фотографувалися з уманчанами та розповідали про свої пригоди на «двох колесах».

     Уманчанка Ірина Смілянець каже, що такого різноманіття байків Умань не бачила ніколи.
    - Добре, що саме у нашому місті відбувається така подія. Уманчани можуть ознайомитися з байкерським рухом, поспілкуватися з людьми, які на мотоциклах проїхали не одну тисячу кілометрів та просто подивитися на двоколісних «залізних коней»
    - Найцікавіше те, що за кожним із цих образів стоїть лікар, адвокат, економіст, бізнесмен тощо. А найбільше вражає те, як ці люди вміють відкласти всі буденні справи, сісти на мотоцикл і ось так просто приїхати за кілька сотень чи навіть тисяч кілометрів аби поспілкуватися з однодумцями, відпочити в колі друзів, - додає її подруга Олена.


      На центральній площі міста для байкерів і уманчан організатори зльоту «5 доріг» приготували ще один подарунок – виступ вихованців черкаської школи бойового гопака.
      - Хлопці та дівчата показали, як можна за допомогою палиць, ціпків, серпів, шаблюк вивести з ладу будь-яке татаро-монгольське іго, - каже Андрій Троянець. – Це цікаве і захоплююче бойове мистецтво.


    Відомий польський режисер Кшиштоф Копчинський, який спостерігав на центральній площі за дійством ділиться враженнями:
    - Дуже цікаво і яскраво. Мені подобається.
    А  ввечері розважали гостей українські та російські гурти. Особливо яскраво виступили  «Мастєр», «AS/DS «, «Вперше Чую» та Георгій Делієв. Завершився байкерфест масштабним фаєр-шоу.


    Сьогодні учасники фестивалю групами роз’їхалися по домівках.

2518

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз