19:55:56 | 24 квітня 2017
 Із середини тижня на Черкащині потеплішає

За прогнозом синоптиків, сьогодні вночі очікуються останні цієї весни заморозки від 0 до -5 градусів. А вже з 26 квітня з південними вітрами у наш регіон почне надходити дуже тепле, сухе повітря, яке зумовить підвищення температури повітря вдень до 17..22º, вночі 5..10º.

Чергову, менш інтенсивну хвилю холоду слід чекати у кінці квітня на початку травня, повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Активне надходження тепла зумовить посилення вітру до 15- 20 м/с, що додаватиме дискомфорт та зумовлюватиме пересихання верхнього шару ґрунту. Тому, зараз так потрібні дощі, які до кінця місяця не очікуються. Дефіцит опадів на третині площ сходу області з початку весни вже становить до 70%.

Відзначимо, інтенсивне похолодання в середині квітня відбулося в результаті  надходження арктичного повітря. Як наслідок, температура швидко знизилася, по всій області спостерігалися заморозки, випадали зливові опади у вигляді дощу та мокрого снігу, подекуди навіть встановлювався сніговий покрив. Середньодобові температури повітря 3-7º, що на 3-6º нижче кліматичної норми на цей час і більше відповідають кінцю березня – початку квітня.

Варто зазначити, що заморозки створюють небезпеку для квітучих плодових дерев та їх зав’язі та рано посадженої городини, зокрема картоплі, в якої з’явилися сходи, для яких критичною температурою повітря є 1-2º морозу. Для решти культур загрози не було. Проте, заморозки якщо не перевищують критичну температуру, знижують врожай плодових на 10-15%. Пощастило лише Жашкову та Чигирину, де заморозків у повітрі не було.

Черкаська ОДА

968

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз