| 10 квітня 2013
 Відкрилась виставка «Відгомін січневого повстання на Уманщині»

Вчора, 9 квітня, в уманському державному історично-архітектурному заповіднику «Стара Умані» відкрилась виставка фотокопій архівних документів «Відгомін січневого повстання на Уманщині», присвячена 150-річчю польського визвольного повстання 1863-1864 років.
Близько 20 копій різного роду документів розкривають чимало таємниць Січневого повстання на території Уманщини. Так, наприклад, серед презентованих документів є інструкція направлена, в ті роки, чиновникам особливих доручень, яка включала основні положення, якими мали керуватися чиновники при виконанні своїх службових обов’язків: обережно та уважно слідкувати за розмовами та роздумами населення, особливо польського; з’ясовувати чи відбуваються у повітах з’їзди польських поміщиків та з якою метою і хто в них бере участь; виділяти при спостереженні факти про зближення польської молоді; визначати, яке  ідеологічне забарвлення носять поширюванні серед селянства чутки, тощо.
За словами куратора виставки Ігоря Кривошеї усі документи, презентовані на виставці – копії тих, що зберігаються у Державному архіві Київської області та у Центральному  державному історичному архіві Києва.
Виставка триватиме два тижні. Відвідати її можна у будні дні за адресою:  вул. Радянська,31, ДІАЗ «Стара Умань», з 9.00 до 16.00 год.

Довідка: Січневе повстання — польське національне визвольне повстання 1863—1864 років проти Російської імперії. Разом з поляками, в повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці.
Найбільше польське повстання, що знайшло підтримку міжнародної громадської думки. Носило характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1200 битв і сутичок. Скінчилося поразкою повстанців, з яких кількадесят тисяч загинули в сутичках, близько однієї тисячі були страчені, близько тридцяти восьми тисяч засуджені до каторги чи заслані до Сибіру, а близько десяти тисяч подалися на еміграцію.

1666

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз