| 24 травня 2013
 Цьогоріч Рош-Га-Шана хасиди святкуватимуть з 4 на 5 вересня

На святкування  5774 єврейського нового року Ро- Га-Шана цієї осені в Умані  з’їдуться більше 20 тисяч паломників із різних країн світу. Це приблизно стільки ж як і минулого року. Про це повідомив міський голова Умані Юрій Бодров, під час наради щодо підготовки до відзначення Рош-га-шана та прийому тисяч брацлавських хасидів, що вчора відбулася в Умані під головуванням очільника області Сергія Тулуба.
 

- Цього року Новий рік хасиди святкуватимуть з 4 на 5 вересня. А до Умані вони почнуть з’їжджатися за кілька днів до свята. Перший рейс з паломника очікується вже 1 вересня, - повідомив  міський голова Умані Юрій Бодров. – Паломники прибувають через аеропорт "Бориспіль" та аеропорти Вінниці та Одеси.

Хасиди оселяються у приватному секторі, квартирах уманчан та у міні-готелях. Минулого року навіть фіксували випадки, коли паломники селилися у стихійних наметах.

Частина паломників, як і зазвичай, житиме у наметовому містечку.  Зазвичай там оселяється близько 2 тисяч хасидів. Проте цьогоріч бажаючих буде  більше. Тому Уманська єврейська асоціація звернулась до чиновників із пропозицією розширити палаткове містечко цього року до 3тисяч місць, а  протягом наступного до 5 тисяч. До 3 червня  провідні фахівці вивчатимуть це питання.

Харчуватися паломники протягом святкових днів будуть у  шести тимчасових пунктах харчування. У найбільшому з них, що розташований по вулиці Пушкіна 21б,  за один раз можуть пообідати до 20 тисяч осіб.

Громадський порядок охоронятимуть міліціонері. 

Довідка:

Нині у вересні до Умані з’їжджаються хасиди більше як 22 країн світу. В цей час відбувається святкування хасидського нового року Рош – Гашана.  В нашому місті розташована могила Ребе Нахмана – проповідника і духовного лідера брацлавських хасидів – філософсько-світоглядної течії в іудаїзмі.
А перше  знайомство Умані з хасидами відбулось ще 1988 року… Це був час, коли стосунки між СРСР та Ізраїлем підтримувалися через постійних представників ЦК Компартії Радянського Союзу та Ізраїлю. Після переговорів на найвищому рівні і відповідних розпоряджень по вертикалі (був дзвінок з ЦК Компартії України) до Умані приїхав постійний представник ЦК Компартії Ізраїлю в Радянському Союзі Леон Захаві, дуже скромний, невисокий на зріст, середнього віку чоловік, з яким ми налагодили механізм  відвідання могили. Саме після цього відбувається перший масовий приїзд хасидів до Умані..
Тоді у групі нараховувалось близько 200 чоловік хасидів з Ізраїлю, які приїхали до Союзу через «Інтурист», мали зупинитись у Вінниці і звідти здійснювати почергові рейси на могилу.
На жаль, керівництво групи хасидів змогло знайти спільну мову з екскурсоводами лише їм відомими способами, і, м’яко кажучи, вони пустили справу на самоплив, тому всі 200 туристів-хасидів приїхали до Умані одночасно, фактично самовільно поселилися в готелі «Умань». Інші постояльці під таким незвичайним натиском губилися і поспішно покидали своє тимчасове житло. Дивним тоді для уманчан був не тільки зовнішній вигляд  хасидів, а й поведінка, незвичайні ритуали.
Можна собі уявити подив уманчан, хасиди, бо то було чи у кінці вересня, чи на початку жовтня, на човнах виїздили на середину ставу і там, «як мати народила», стрибали у воду. Тепер жителі Умані знають, що це обов’язкова процедура «омовіння» після молитви.

2091

 

Коментарі


 

Для того щоб написати коментар потрібно авторизуватися. Немаєте аккаунта? Зареєструйтесь зараз